Progresszív relaxáció – az aktív lazítás módszere

A progresszív relaxáció az aktív lazítás módszere, kidolgozása E. Jacobson, chicagói neuropszichológus (1938) nevéhez fűződik, aki felfigyelt arra az összefüggésre, hogy a szervezet általános ellenálló képessége, fizikai terhelhetősége, kontrollképessége és önszabályozása közvetlenül összefügg az izomtónus állapotával. Progresszív, mert a szervezet izmait meghatározott sorrendben feszíti és lazítja el, amely során a feszítések-lazítások hatásai összegződnek.

Célja a testi állapot tudatosítása, a felesleges izomfeszülés kikapcsolása és az optimális izomtónus létrehozása. A progresszív relaxáció az ellazulás élményét a különböző fokozatú izomfeszülések kontrasztjában, azokkal összekapcsolva tanítja meg.

A progresszív izomrelaxáció gyakorlatai olyan mozdulatokból állnak, amelyek jelentős részét mindennapi életünkben is elvégezzük munkánk, szabadidős tevékenységünk, vagy más testmozgással járó foglalatosságunk során. Relaxáláskor ilyen mozdulatokat állítunk megfelelő sorrendbe és összpontosítunk azokra a változásokra, amelyeket az izmok megfeszítése és ellazítása kiváltott bennünk. A hatás azonnal érezhető és rendszeres gyakorlással még tovább fokozódik.